Waar komt al die woede in deze tijd vandaan? Is woede eigenlijk slecht? ‘Zoek naar de waarde van woede’, zegt filosoof Nico Koning.
Woede werd eeuwenlang gezien als wild en onbeschaafd, zelfs als een van de hoofdzonden, maar nu niet meer. Er wordt meer geluisterd naar mensen die boos zijn. En er is nogal wat waar mensen boos om worden, of heftiger: woedend. Zoals we zien bij MeToo, Black lives matter, verzet tegen coronamaatregels, slavernijverleden, klimaatdemonstraties, boerenprotesten, de oorlog in Gaza.
In een indrukwekkende studie De waarde van woede – over opstandigheid en rechtvaardigheid verkent filosoof Nico Koning de woede door de geschiedenis heen: van de Griekse helden en de slavenwoede, en de onderdrukte woede, tot de herleving van de woede vandaag de dag. Uiterst actueel ook, nu woede volop geuit wordt met een beroep op rechtdoen. Sommigen vinden dat we daarin te ver gaan, bijvoorbeeld nu mensen afgerekend worden op grensoverschrijdend gedrag.
Het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer – waarin onder andere Amnesty Haarlemmermeer en de Raden van Kerken in Haarlemmermeer samenwerken – heeft hem uitgenodigd voor een avond over zijn gedachten. Hij komt op woensdag 13 maart 2024 naar Hoofddorp, in een thema-avond in Kerkcentrum De Ark, Muiderbos 36 in Hoofddorp, om 20.00 uur. Opgave niet nodig, toegang vrij.
Het boek is een uitgave van Damon, ISBN 978 94 6340 296 5. Het Platform heet iedereen van harte welkom om de eigen woede te leren plaatsen en er met anderen over te spreken.
Voor meer informatie: Leo Mesman, Paul Boersma, Rien Wattel via vluchtelingeninhaarlemmermeer@gmail.com