Verkiezingsavond ‘Een hek om Europa?’


Evenementgegevens

  • Datum:

‘Ik weet niet of ik nu woest ben of verbijsterd’, zei Eduard Nazarski van Amnesty International na zijn bezoek aan vluchtelingen op Samos. Op dinsdag 7 mei belegt het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer een avond rond de Europese verkiezingen met hem, twee Nederlandse kandidaten voor ‘Europa’ en cartoons rond migratierecht.

Op 23 mei mag Europa kiezen voor een nieuw Europees parlement. Het bepaalt ook Haarlemmermeerders bij de vraag: ‘waar kies ik voor?’ Het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer belegt daarom een avond rond de vraag: ‘welke keuzes maakt Europa voor vluchtelingen en migranten? En wat betekent dat voor onze keuze op 23 mei?’

Als sprekers zijn twee Nederlandse kandidaten voor het Europese parlement aanwezig: Chantal Hakbijl van het CDA en Tineke Strik van GroenLinks. Verder zal Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, meer vertellen over zijn ervaringen op het Griekse eiland Samos en de kijk van Amnesty op het Europese beleid voor vluchtelingen en migranten. ‘Er zitten 3.900 mensen in het kamp waar eigenlijk maar 650 mensen in kunnen. Ik heb geen respect voor Europese regeringen die dit maar gewoon laten voortduren en die wegkijken van de problemen hier’ zei hij in februari na zijn bezoek aan Samos. Als start van de avond geeft Carolus Grütters, onderzoeker rechtssociologie en migratierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, een introductie met actuele cartoons, zoals deze van cartoonist Tom Janssen.

De verkiezingsavond vindt plaats op dinsdag 7 mei in de filmzaal van de Bibliotheek Hoofddorp-Centrale, Raadhuisplein 7 in Hoofddorp.
Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur, om 20.00 uur start het gesprek en gaat door tot ongeveer 21.45 uur, waarna met een hapje en drankje in de bibliotheek nagepraat kan worden.

De toegang is vrij, wel is er aan het eind een rondje met de pot voor een bijdrage.