Wake rondom steen van recht en vrede
Rondom de steen voor vrede en recht
Het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer, waarin samenwerken de kerken, moslim- en migrantenorganisaties en Amnesty International Haarlemmermeer, organiseert een wake/ontmoeting ‘Geen vijanden zijn: rond de steen voor recht en vrede in Israël en Palestina’. Dat vindt plaats op de dag van de mensenrechten, zondag 10 december, van 13.30 – 14.00 op het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp.
‘De steen’ is de steen die voor de Twent of Nations in Bethlehem ligt, waar de Palestijns-christelijke familie Daoud Nassar woont. Daoud bezocht in 2013 De Ark. Zijn levensmotto ‘We refuse to be enemies’ is een wegwijzer, vindt het Platform.
Het is geen demonstratie voor of tegen iemand of een land: zowel Israël als Palestina zijn ieder op hun manier slachtoffer van het verleden, maar dat dat geeft geen van beiden het recht onschuldige mensen te doden. Daarom zijn vlaggen van welk land dan ook niet toegestaan.
Over Daoud en zijn ideeën wordt eerst iets verteld. Daarna is er een tekst van Mohamed El Bachiri, de Marokkaanse Belg, woonachtig in Sint-Jans-Molenbeek, die metrobestuurder was tot zijn vrouw Loubna Lafquiri als enige moslim omkwam in de metro bij de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Hij roept op niet in groepen te denken en schreef het boek ‘Een jihad van liefde’. Daarin zegt hij: ‘Ik kan me gemakkelijk in een Palestijn of een Israëliër verplaatsen. Je moet verontwaardigd zijn over onrecht en oproepen tot dialoog, zodat er een leefbare oplossing wordt gevonden. Aan beide kanten zijn mensen van goede wil. Joden en Palestijnen lijken zoveel op elkaar.’ V
We nodigen iedereen graag uit mee samen te komen rondom de steen op zondag 10 december om 13.30 uur.
Plaats: Burgemeester van Stamplein, Hoofddorp


Herdenking Schipholbrand

Donderdagavond 26 oktober vindt bij het monument in Oude Meer de herdenking plaats van de Schipholbrand , die achttien jaar geleden elf doden eiste.
In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 brak in het toenmalige detentiecentrum op Schiphol-Oost een grote brand uit. Daarbij kwamen elf ingesloten vreemdelingen om het leven. Een deel van hen was min of meer bij toeval opgepakt voor nader onderzoek of wachtte op officiële papieren.
De jaarlijkse herdenking wordt sinds 2020 in kleine kring voortgezet door het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer, waarin o.a. Haarlemmermeerse kerken, de stichting Marhaba en Amnesty Haarlemmermeer samenwerken. Dat gebeurt omdat in deze regio nabestaanden en overlevenden wonen die nog steeds door de brand getraumatiseerd zijn. Zij voelen zich door deze aandacht daarin niet alleen staan. Tijdens de herdenking bij het monument in Oude Meer, vlakbij het nu afgebroken detentiecentrum, worden de elf namen genoemd en rozen neergelegd bij de elf herinneringspaaltjes.
De herdenking vindt plaats op donderdag 26 oktober om 19.00 uur bij het monument achter Breguetlaan 67, tegenover de Shellpomp in Oude Meer (Schiphol-Oost).
Friend4friend

Friend4friend verbindt jonge statushouders met leeftijdsgenoten. Jongeren die elkaar anders niet zo snel ontmoeten trekken een half jaar gemiddeld vier uur per week met elkaar op. Wekelijks ondernemen ze een leuke activiteit en doen samen vrijwilligerswerk.
In 2020 maakte Friend4friend in Amstelveen/Aalsmeer en Haarlemmermeer een vliegende start.
Maar liefst 60 jongeren tussen de 16-27 jaar werden door Friend4friend gekoppeld. Ze hebben veel van elkaar geleerd en het heeft tot mooie vriendschappen geleid. De uitvoering wordt gedaan door Maatvast. Het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer is een van de partners van Friend4friend.
Kom uit je bubbel met Friend4friend
Ben je een jonge Nederlander of een jonge nieuwkomer? Wil je een nieuwe cultuur leren kennen en iets voor de samenleving betekenen? Dan is Friend4friend iets voor jou!
Friend4friend koppelt je aan een buddy. Samen ontmoet je nieuwe mensen en je leert elkaars cultuur kennen. Je leert nieuwe vaardigheden en ontdekt nieuwe talenten bij jezelf. Samen doe je ook vrijwilligerswerk. Jullie worden begeleid vanuit Friend4friend.
Handig om te weten:
• Voor jongeren tussen 16 en 27 jaar
• Maximaal 6 maanden
• Gemiddeld 4 uur per week
• Tijd en plaats zijn flexibel
• Met leeftijdsgenoten
• Persoonlijke begeleiding vanuit friend4friend
• Voor een nieuw netwerk en nieuwe vrienden
• Europees erkend certificaat vrijwilligerswerk
Doe je mee?
Wil je meedoen met Friend4friend, of ken je iemand die dat zou willen? Je kunt je aanmelden op friend4friend.nl. Hier vind je ook meer informatie. Of lees de flyer.
Informatie van, voor en over vluchtelingen
in de Haarlemmermeer
Wie zijn wij? Welke activiteiten zijn er? Zoek je hulp of wil je helpen? Klik dan hierboven in het menu.
Of kijk ook op onze facebookpagina.
Hebt u een bijdrage voor deze website of een opmerking: mail het naar onze webmaster.