Home


Schipholbrand herdacht

Woensdagavond 26 oktober is bij het monument in Oude Meer de Schipholbrand herdacht, die 17 jaar geleden elf doden eiste.

In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 brak in het toenmalige detentiecentrum op Schiphol-Oost een grote brand uit. Daarbij kwamen elf ingesloten vreemdelingen om het leven. Een deel van hen was min of meer bij toeval opgepakt voor nader onderzoek of wachtte op officiële papieren.
De jaarlijkse herdenking wordt sinds 2020 in kleine kring voortgezet door het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer, waarin o.a. Haarlemmermeerse kerken, de stichting Marhaba en Amnesty Haarlemmermeer samenwerken. Dat gebeurt omdat in deze regio nabestaanden en overlevenden wonen die nog steeds door de brand getraumatiseerd zijn. Zij voelen zich door deze aandacht daarin niet alleen staan. Tijdens de herdenking bij het monument in Oude Meer, vlakbij het nu afgebroken detentiecentrum, werden de elf namen genoemd en rozen neergelegd bij de elf herinneringspaaltjes.

Friend4friend

Friend4friend verbindt jonge statushouders met leeftijdsgenoten. Jongeren die elkaar anders niet zo snel ontmoeten trekken een half jaar gemiddeld vier uur per week met elkaar op. Wekelijks ondernemen ze een leuke activiteit en doen samen vrijwilligerswerk.

In 2020 maakte Friend4friend in Amstelveen/Aalsmeer en Haarlemmermeer een vliegende start.

Maar liefst 60 jongeren tussen de 16-27 jaar werden door Friend4friend gekoppeld. Ze hebben veel van elkaar geleerd en het heeft tot mooie vriendschappen geleid. De uitvoering wordt gedaan door Maatvast. Het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer is een van de partners van Friend4friend.

Kom uit je bubbel met Friend4friend
Ben je een jonge Nederlander of een jonge nieuwkomer? Wil je een nieuwe cultuur leren kennen en iets voor de samenleving betekenen? Dan is Friend4friend iets voor jou!
Friend4friend koppelt je aan een buddy. Samen ontmoet je nieuwe mensen en je leert elkaars cultuur kennen. Je leert nieuwe vaardigheden en ontdekt nieuwe talenten bij jezelf. Samen doe je ook vrijwilligerswerk. Jullie worden begeleid vanuit Friend4friend.

Handig om te weten:
• Voor jongeren tussen 16 en 27 jaar
• Maximaal 6 maanden
• Gemiddeld 4 uur per week
• Tijd en plaats zijn flexibel
• Met leeftijdsgenoten
• Persoonlijke begeleiding vanuit friend4friend
• Voor een nieuw netwerk en nieuwe vrienden
• Europees erkend certificaat vrijwilligerswerk

Doe je mee?
Wil je meedoen met Friend4friend, of ken je iemand die dat zou willen? Je kunt je aanmelden op friend4friend.nl. Hier vind je ook meer informatie. Of lees de flyer.


Informatie van, voor en over vluchtelingen
in de Haarlemmermeer

Wie zijn wij? Welke activiteiten zijn er? Zoek je hulp of wil je helpen? Klik dan hierboven in het menu.

Of kijk ook op onze facebookpagina.

Hebt u een bijdrage voor deze website of een opmerking: mail het naar onze webmaster.