Home


Groen licht voor mensen op de vlucht

Op 10 december verlichtten ook velen in Haarlemmermeer hun huis met een groen licht voor het raam. Zo steunden ze bewoners aan de Pools-Wit-Russische grens, die dat doen als ‘hier ben je welkom’ voor de vele vluchtelingen daar in niemandsland.

Een groot aantal Haarlemmermeerse organisaties, kerken en politieke partijen sloot zich aan bij de actie Groen Licht van de Vereniging van Asieladvocaten en -Juristen Nederland (VAJN). Zij riepen ons op om op 10 december, internationale dag van de Mensenrechten, een Groen Licht-signaal te geven door huizen of gebouwen groen te laten kleuren of een groen lichtje voor het raam te zetten.

Groen Licht is geïnspireerd op de groene lichtjes, die bewoners en kerken langs de Pools-Wit-Russische grens aan hun huis of gebouw of voor het raam hangen, als teken dat migranten en vluchtelingen in nood daar welkom zijn. Als ze proberen Polen binnen te komen om asiel te vragen worden ze door de autoriteiten tegengehouden, opgejaagd of met harde hand teruggeduwd. Op veel meer plekken langs de grenzen van de EU worden mensen op de vlucht steeds vaker tegengehouden of in gammele bootjes terug de zee opgestuurd. Daardoor wordt aan vluchtelingen de mogelijkheid ontnomen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa. Meer dan zestig landelijke organisaties zoals een groot aantal kerken en politieke partijen doen mee. Wake Amsterdam zet het Amsterdamse Stadhuis in de groene spotlights.

Op initiatief van het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer deden ook in Haarlemmermeer een aantal kerken, politieke partijen en organisaties zoals Amnesty International Haarlemmermeer en het koor Morrend Volk mee. Zo werd de Hoofddorpse H. Joannes de Doperkerk aan de Kruisweg 1071 in groen licht gehuld. Daar was ook een korte Vesperviering.

Deelnemers in Haarlemmermeer voor zover bekend:

Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer
Morrend Volk
GroenLinks
PvdA
D66
CU/SGP
Amnesty International afd. Haarlemmermeer
H. Joannes de Doper parochie
Marktpleinkerk Hoofddorp
De Ark, Hoofddorp
Caritas Haarlemmermeer

Friend4friend

Friend4friend verbindt jonge statushouders met leeftijdsgenoten. Jongeren die elkaar anders niet zo snel ontmoeten trekken een half jaar gemiddeld vier uur per week met elkaar op. Wekelijks ondernemen ze een leuke activiteit en doen samen vrijwilligerswerk.

In 2020 maakte Friend4friend in Amstelveen/Aalsmeer en Haarlemmermeer een vliegende start.

Maar liefst 60 jongeren tussen de 16-27 jaar werden door Friend4friend gekoppeld. Ze hebben veel van elkaar geleerd en het heeft tot mooie vriendschappen geleid. De uitvoering wordt gedaan door Maatvast. Het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer is een van de partners van Friend4friend.

Kom uit je bubbel met Friend4friend
Ben je een jonge Nederlander of een jonge nieuwkomer? Wil je een nieuwe cultuur leren kennen en iets voor de samenleving betekenen? Dan is Friend4friend iets voor jou!
Friend4friend koppelt je aan een buddy. Samen ontmoet je nieuwe mensen en je leert elkaars cultuur kennen. Je leert nieuwe vaardigheden en ontdekt nieuwe talenten bij jezelf. Samen doe je ook vrijwilligerswerk. Jullie worden begeleid vanuit Friend4friend.

Handig om te weten:
• Voor jongeren tussen 16 en 27 jaar
• Maximaal 6 maanden
• Gemiddeld 4 uur per week
• Tijd en plaats zijn flexibel
• Met leeftijdsgenoten
• Persoonlijke begeleiding vanuit friend4friend
• Voor een nieuw netwerk en nieuwe vrienden
• Europees erkend certificaat vrijwilligerswerk

Doe je mee?
Wil je meedoen met Friend4friend, of ken je iemand die dat zou willen? Je kunt je aanmelden op friend4friend.nl. Hier vind je ook meer informatie. Of lees de flyer.


Informatie van, voor en over vluchtelingen
in de Haarlemmermeer

Wie zijn wij? Welke activiteiten zijn er? Zoek je hulp of wil je helpen? Klik dan hierboven in het menu.

Of kijk ook op onze facebookpagina.

Hebt u een bijdrage voor deze website of een opmerking: mail het naar onze webmaster.