Home


Kleine herdenking Schipholbrand

Op dinsdag 26 oktober is in kleine kring de Schipholbrand herdacht bij het monument in Oude Meer.

Zestien jaar geleden brak in de nacht van 26 op 27 oktober de Schipholbrand uit. In het cellencomplex op Schiphol-Oost vielen elf doden: ingesloten vreemdelingen die wachtten op papieren rond hun verblijf hier of die ‘toevallig’ waren opgepakt. De brand had veel politieke impact: twee ministers en de burgemeester van Haarlemmermeer traden af.

Vorig jaar, bij de 15e herdenking, werd de brand voor het laatst publiekelijk herdacht, samen met de Haarlemmermeerse wethouders Nobel en Rip. Voortaan leggen leden van het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer op 26 oktober bloemen bij de elf paaltjes in Oude Meer, voor elk slachtoffer een, en noemen deze elf namen. Het thema ‘vreemdelingendetentie in Nederland’ wordt door het Platform nog steeds, nu op diverse andere manifestaties, aan de orde gesteld.

Bij de herdenking werd het gedicht ‘Een beter land’ van Willem Wilmink uit 1999 voorgelezen. Daarin verbindt hij de dromen van vluchtelingen met die van ons. Een van de laatste strofes luidt:

Iedereen blijft hopen
dat hij nog een toekomst heeft
rust voor zijn vermoeide hoofd
een plek waar hij in vrede leeft
laat me niet verrekken
pak me bij de hand
en we vinden misschien samen
ooit nog een beter land

Vaak wordt gezegd: ‘Willem Wilmink zou zelf hebben gewenst, dat dit gedicht vreselijk gedateerd was, maar helaas.’ Herman van Veen zingt deze tekst sinds 1999.

Friend4friend

Friend4friend verbindt jonge statushouders met leeftijdsgenoten. Jongeren die elkaar anders niet zo snel ontmoeten trekken een half jaar gemiddeld vier uur per week met elkaar op. Wekelijks ondernemen ze een leuke activiteit en doen samen vrijwilligerswerk.

In 2020 maakte Friend4friend in Amstelveen/Aalsmeer en Haarlemmermeer een vliegende start.

Maar liefst 60 jongeren tussen de 16-27 jaar werden door Friend4friend gekoppeld. Ze hebben veel van elkaar geleerd en het heeft tot mooie vriendschappen geleid. De uitvoering wordt gedaan door Maatvast. Het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer is een van de partners van Friend4friend.

Kom uit je bubbel met Friend4friend
Ben je een jonge Nederlander of een jonge nieuwkomer? Wil je een nieuwe cultuur leren kennen en iets voor de samenleving betekenen? Dan is Friend4friend iets voor jou!
Friend4friend koppelt je aan een buddy. Samen ontmoet je nieuwe mensen en je leert elkaars cultuur kennen. Je leert nieuwe vaardigheden en ontdekt nieuwe talenten bij jezelf. Samen doe je ook vrijwilligerswerk. Jullie worden begeleid vanuit Friend4friend.

Handig om te weten:
• Voor jongeren tussen 16 en 27 jaar
• Maximaal 6 maanden
• Gemiddeld 4 uur per week
• Tijd en plaats zijn flexibel
• Met leeftijdsgenoten
• Persoonlijke begeleiding vanuit friend4friend
• Voor een nieuw netwerk en nieuwe vrienden
• Europees erkend certificaat vrijwilligerswerk

Doe je mee?
Wil je meedoen met Friend4friend, of ken je iemand die dat zou willen? Je kunt je aanmelden op friend4friend.nl. Hier vind je ook meer informatie. Of lees de flyer.


Informatie van, voor en over vluchtelingen
in de Haarlemmermeer

Wie zijn wij? Welke activiteiten zijn er? Zoek je hulp of wil je helpen? Klik dan hierboven in het menu.

Of kijk ook op onze facebookpagina.

Hebt u een bijdrage voor deze website of een opmerking: mail het naar onze webmaster.